Kváskový žitný chléb

Kváskový žitný chléb
  • Blog
  • Kváskový žitný chléb

Můj kvásek Ferďásek oslaví už druhé narozeniny. Zamilovala jsem si kváskový chléb nejen já, ale i celá moje rodina. Pokud se někdo rozhodnete, že budete také pečovat o tento živý organismus a že vyzkoušíte kváskové pečení, ráda vám kvásek daruji :-)

Každý týden peču dva bochníky celozrnného žitného chleba, které pak máme na celý týden. V dnešní době se snažíme vyhýbat pečivu, zejména tomu z bílé mouky. Já také ozdravuji jídelníček, jak se dá. Pokud tedy pečivo, tak jedině kváskové, je lépe stravitelné a samozřejmě nejzdravější je to z celozrnné žitné mouky. Přikládám vám recept na tento můj oblíbený chléb, který peču podle Ivy Trhoňové, od takové pekařské guru, podle jejichž knih jsem se péct učila.

Celozrnný žitný kváskový chléb (podle Ivy Trhoňové)

Rozkvas

40 g žitného kvásku

200 g vody

180 g žitné celozrnné mouky

Všechny suroviny na rozkvas dobře promícháme a zakryté necháme 10-12 hodin kynout. Hotový rozkvas má zvětšený objem a lehce příjemně kyselkavě voní.

Těsto

300 – 320 g vody

200 g celozrnné žitné mouky

120 g žitné chlebové mouky

50 g mletého lněného semínka

25 g sezamového semínka

25 g chia semínka

2 rovné lžičky soli

Drcený kmín

 

K takovému rozkvasu přidáme zbytek surovin, promícháme v těsto, ale nehněteme, není třeba. Vymažeme formu na chleba sádlem, těsto do ní urovnáme, i s formou uzavřeme ve velkém sáčku a necháme nakynout (cca 1-2 hodiny, v závislosti na síle našeho kvasu a okolní teploty). Po vykynutí chléb potřeme vaječným bílkem a posypeme semínky.

Formu s vykynutým (ne překynutým!) těstem vložím na plech do studené trouby, zapnu ji na 200 °C a pečeme cca 35-40 minut. Poté chléb opatrně vyklopíme z formy na plech a 10-15 minut dopečeme.
Jako ostatní žitné chleby, i tento krájíme nejdřív po 12 hodinách.