Udělejte si svoji vegetu

Udělejte si svoji vegetu
  • Blog
  • Udělejte si svoji vegetu

Bez domácí vegety si prostě už svoje vaření nedovedu představit. Kdo ji jednou zkusí, už ji prostě musí dělat! :-) Je s tím sice trochu práce a bince, ale určitě to stojí za to! Udělám si do zásoby několik sklenic dochucovadla do všech pokrmů, třeba na půl roku. Když pak potřebuji zeleninový vývar, zkrátka svařím litr vody se lžíci vegety a je hotovo :-) Vegetu jsem vylepšila ještě hlívou ústřičnou, kterou nasuším a rozmixuji a vmíchám do zeleniny. Přidávám tak cenné přírodní betaglukany, které hlíva obsahuje do všech jídel. 

Co budete k výrobě takové vegety potřebovat:

- nyní jsem dělala z množství asi 5 kg farmářské zeleniny   (použila jsem mrkev, petržel, celer, červenou cibuli a hlívu)

- nasušené bylinky - petrželka, cibulka, pažitka, celerová nať, libeček

- himalájská sůl - 500 g

 

Zeleninu nastrouhám v robotu a usuším v sušičce. Mám takovou vychytávku, že na plata sušičky dávám vystřihnutá kolečka záclony, která zabraňují propadávání zeleniny. Jakmile zelenina je suchá, rozdrolím ji mezi prsty do mísy, poté k zelenině přidám rozmixované suché bylinky a nasušenou hlívu a přidám himalájskou sůl. Vše promíchám a uložím do uzavíratelné nádoby.