Tinktura z rýmovníku

Tinktura z rýmovníku
  • Blog
  • Tinktura z rýmovníku

Tinktura z rýmovníku

Co je tinktura?

Jedná se o výtažek z bylin, které se macerují v 55 % alkoholu až několik měsíců. Tímto způsobem se získá nejvíce účinných látek, proto tento způsob užívání léčivých rostlin je prokazatelně nejúčinnější a nejefektivnější!!! Jelikož se jedná o alkohol, nejlépe je tinkturu kapat do horkého nápoje. Alkohol se vypaří a v nápoji zůstanou pouze účinné látky. Takto mohou tinktury užívat i děti. Obecně se užívají dle následujícího schématu: Počet kapek = hmotnost člověka, rozdělená do 3 denních dávek. Př. žena vážící 60 kg, bude užívat 3 x denně 20 kapek.  

Výroba tinktury

Tinkturu vyrobíme tak, že jakoukoliv bylinu nakrájíme na malé kousky keramickým nožem a vložíme do čisté sklenice, kterou naplníme do 2/3 a poté zalijeme minimálně 50% alkoholem, aby všechny části bylinky byly ponořené. Sklenici opatříme štítkem s datem a umístíme např. do kuchyňské skříňky a necháme bylinu macerovat minimálně měsíc. Důležité je se sklenicí občas zatřepat, aby se do alkoholu uvolnilo co nejvíce léčivých látek. Já byliny maceruji několik měsíců a některé dokonce dvakrát (tzv. opakovaná macerace), aby účinky byly co nejsilnější. Po uplynutí této doby tinkturu přecedíme nejlépe do tmavé sklenice a užíváme dle potřeby po kapkách.

Tinktura z rýmovníku 

Tinktura se užívá při rýmě, nachlazení, zánětu průdušek a také k posílení imunity. Dále rýmovník snižuje krevní tlak, vysoký cholesterol, používá se při žaludečních potížích a bolestech hlavy.

Jak vidíte, jeho užití je velmi široké a jeho pěstování naprosto nenáročné. Nejen že hezky vypadá, zároveň čistí vzduch a vy můžete mít bylinku k dispozici čerstvou po celý rok. Na jaře udělám obnože, které budou u mě k dispozici :-)