Fermentovaná zelenina

Fermentovaná zelenina
  • Blog
  • Fermentovaná zelenina

Celá rodina se naučila jíst fermentovanou zeleninu, což jsem velmi ráda, protože v zimě je to velmi výborný zdroj vitamínů a především prospěšných bakterií, které vlivem fermentace vznikají (viz odborný článek níže). Můžete dle následujícího receptu vyzkoušet jakoukoliv zeleninu. Jelikož já nemohu zelí (což samozřejmě moc doporučuji), oblíbili jsme si kombinaci mrkve a řepy. Zeleninu dělám dělám často a sníme jí velké množství, proto jsem s koupila od Tescomy přímo nádobu na kvašení. K večeři si dát kváskový žitný chléb, domácí lučinu, klíčky a právě fermentovanou zeleninu - to je ta pravá dobrota :-)

Recept na fermentovanou zeleninu

Zeleninu oloupeme a nakrájíme na menší kousky, vložíme do čisté sklenice a přidáme koření podle chuti.  Je to individuální, takže fantazii se meze nekladou :-) a zelejete slaným nálevem. Je dobré zeleninu zatížit, aby nevyplavala napovrch. Používala jsem vyvařený kámen, ale koupila jsem si od Tescomy závaží, takže to bude teď jednodušší. Pokud nemáte speciální sklenici jako já, použijte jakoukoliv jinou a víčko neutahujte, jen přiklopte.  Zeleninu necháte fermentovat minimálně týden ve tmě a v pokojové teplotě.  Poté ochutnáte a pokud už bude podle Vaší chuti, dáte sklenici do lednice, tím se proces fermentace zpomalí. 

Koření dle mé chuti :

kopr

nové koření

bobkový list

pár hřebíčků

citronová kůra

cibuli

můžete přidat česnek (já ho nemůžu, tak nedávám), chili, zázvor...

Nálev:

20 g soli (používám himalájskou) na 1 litr vody

Vodu svaříme a rozpustíme v ní sůl

 

Co přesně jsou vlastně fermentované potraviny?

Fermentované potraviny jsou potraviny, které prošly procesem laktofermentace, při které se přírodní bakterie živí cukrem a škrobem v potravě vytvářející kyselinu mléčnou. Právě tento proces uchovává potravu a vytváří prospěšné enzymy, b-vitaminy, omega-3 mastné kyseliny a různé kmeny probiotik.

Přírodní fermentace potravin také ukázala to, že chrání živiny v potravinách a mění jídlo do více stravitelné formy. To by mohlo vysvětlit vazbu mezi konzumací fermentovaných potravin a zlepšením trávení.

Proč jíst fermentované potraviny?

Kromě skutečnosti, že chutnají opravdu skvěle, existuje několik dobrých důvodů proč začít vyrábět a jíst fermentované potraviny:

1. Perfektní zdroj probiotik

Konzumace fermentovaných potravin a pití kvašených nápojů, přináší tolik prospěšné bakterie do trávicího systému. Tyto potraviny tak pomáhají vyvážit bakterie v trávicím systému. Probiotika také dokázala, že pomáhají zpomalit nebo zvrátit některé nemoci, umí zlepšit zdraví střev, podporují trávení a umí dokonce zlepšit i vaši imunitu!

2. Díky nim trávíte potravu lépe

Díky správné rovnováze střevních bakterií a dostatku zažívacích enzymů můžete absorbovat více živin z potravin, které konzumujete. Jednoduše vstřebáte mnohem více živin z jídla, které jíte. Nebudete tak potřebovat tolik doplňků a vitamínů.

3. Rozhodně nezruinují váš rozpočet

Začlenění zdravých potravin do vaší stravy může být hodně drahé, ale rozhodně ne kvůli fermentovaným potravinám. Můžete si vyrobit vlastní fermentované potraviny i doma doslova za pár korun. Zmíněné nápoje, jako vodní kefír a kombucha, mohou být také vyrobeny doma a stojí pouze směšných pár korun za porci.

4. Můžete je skladovat déle

Klasické zelí vydrží v lednici jen pár dní – fermentované v klidu i měsíce! Totéž platí pro okurky, řepu a podobné potraviny. Laktofermentace (proces mléčného kvašení) jednoduše umožňuje skladovat tyto potraviny po delší dobu bez ztráty živin.

Plusem kvašených neboli fermentovaných potravin je tedy to, že vám vydrží opravdu velmi dlouho. Jedná se nejenom o typ zpracování, kdy máte jistou, že vytvoříte řadu prospěšných látek a prospějete tak i svému zdraví. Opomenout nelze také klady spojené s tím, že po kvašení není problém zajistit, aby vám vydrželi o delší dobu. V takovém případě se obvykle používá kombinace dvou variant. První varianta je klasické kvašení, která je následně doplněna o standardní zavařování. Díky tomu můžete i vy sami vaši úrodu ze zahrádky upravit do zdraví prospěšné formy, a zároveň mít jistotu, že dané potraviny bude možné jíst nejenom krátkodobě, ale že si je budete moci dopřávat třeba celý rok.

5. Lépe se tráví

Pro lidské tělo je při konzumaci jídla důležité i to, aby potraviny bylo možné jednoduše trávit. Zde určitě vyniká zelenina, kde je však možné právě jejím kvašením podpořit to, že se bude trávit ještě o něco lépe, než v syrovém stavu. Proč je snadné trávení tak důležité? Odpověď je celkem jednoduchá. Je to z důvodu, že při bezproblémovém a snadném trávení není lidský organismus nijak výrazně zatěžován a funguje stále naprosto bez problémů. Tělu tak zůstává mnoho energie i na zcela běžné činnosti.

6. Při kvašení vznikají prospěšné látky

Dalším důvodem, proč fermentované potraviny jíst, je také to, že během dané činnosti může vzniknout celá řada prospěšných látek, které běžně v potravinách nejsou. Kvašení je proces, kdy ve finálním slova smyslu vznikají určité druhy bakterií, které se živí cukry a škroby a postupně vytvářejí kyselinu mléčnou. Jedná se ale o proces, který není zdraví škodlivý, ale je naopak prospěšný. Vlivem toho můžeme říci třeba i to, že se objevují kromě dobrých bakterií také další prospěšné látky, které jinak syrové potraviny mít nemusí. Mezi jejich výčet patří třeba:

Objevit se ale mohou také různé druhy enzymů, které mají také velký podíl na tom, že lidské tělo má nejenom vše potřebné, ale mají podíl na tom, že funguje podstatně lepším způsobem, než kdykoliv dříve.

7. Lze nimi posílit imunitu

Dalším kladem je určitě to, že fermentované potraviny nemají jenom obecný vliv na zdraví lidského těla. Mají i vliv konkrétní. Pokud s něčím přímo souvisí, tak se jedná o lidskou imunitu. Jestliže vám přijde, že jste náchylní na klasické nachlazení, dávejte si pravidelně právě kvašené potraviny. Proč? Je to dáno hlavně obsahem probiotik, které působí ve vašich střevech. Zde zajistí, že bude vše fungovat tak, jak by fungovat mělo. A právě dokonale zdravá a čistá střeva jsou cestou k vašemu všeobecnému zdraví. Jenom to potvrzuje to, že při posilování imunity se lze obejít i bez standardních vitamínů.

8. Eliminujete zažívací problémy

Kromě pozitiv, které jsou spojené se zdravím obecně, nelze zapomínat také na to, že kvašené potraviny pomohou eliminovat různé zažívací problémy. Ty mají klad jak v souvislosti s tím, že vaše tělo je bude lépe trávit a tak celý trakt nebudete nijak výrazně zatěžovat. Dále nelze zapomínat také na to, že vlivem probiotik se také zlepší stav vašich střev. Je jedno, jestli máte problémy se zácpou, nebo máte problémy s průjmem. V obou případech je právě kvašená zelenina dobrým pomocníkem, který dokáže ulevit od obou kombinací.

9. Pozitivní vliv na hubnutí

A to hned ze dvou důvodů. Když zůstaneme u toho, že se jedná o zeleninu, která se nejčastěji nakládá, tak si můžete být jisti, že díky tomu zajistíte, že budete přijímat jenom potraviny, které mají nízkou kalorickou hodnotu. Můžete si tedy dopřávat větší porce bez rizika. Dále nelze opomíjet také na to, že kvašené potraviny mají obecně lepší výživovou hodnotu, než potraviny syrovém, nebo ty připravené běžnou tepelnou úpravou. Díky tomu dodáte tělu širokou škálu živin a potřebných látek, a přitom potravin nebudete muset sníst tolik. Dále podpoříte i to, že vaše tělo využije dané potraviny do posledního kousku.

článek - www.rehabilitace.info