Zařaďte do svého jídelníčku kurkumu

Zařaďte do svého jídelníčku kurkumu
  • Blog
  • Zařaďte do svého jídelníčku kurkumu

Používáte ve své kuchyni kurkumu? Pokud ne, zkuste to, nejen že výborně ochutí Vaše pokrmy, ale je také velmi blahodárná pro Vaše zdraví. Já ji přidávám do pokrmů, kterým chci dodat takový indický šmrnc, jako např. mrkvová, čočková polévka, kari z červené čočky, ale např. i do rizota a dalších. 

Nyní  nastává období s vyšším výskytem onemocnění a nejlepší je zapracovat na prevenci a podpořit imunitu, aby bacily neměly šanci. Vyzkoušejte následující recept a 

Kurkuma s medem a skořicí

150 g medu

4 čl kurkumy (nebo jak snesete)

2 čl skořice - nejlépe cejlonské

1 - 2 lžičky oleje (použila jsem lněný) - kvůli rozpustnosti v tucích

trochu pepře - piperin podporuje vstřebávání kurkuminu

Vše zamíchejte a uložte do lednice a užívejte max 3 lžičky denně, nejlépe ráno, protože koření je prohřívací a pomůže Vám nastartovat Váš organismus. 

 

Toto krásné, sytě žluté koření  pochází z Indie a je ideálním pomocníkem pro udržení dobrého zdravotního stavu. Obsahuje totiž celou škálu aktivních látek. Tou nejznámější z nich je kurkumin, který úžasně působí na naše zdraví. O kurkuminu se nejčastěji hovoří v souvislosti s jeho protirakovinnými schopnostmi a pozitivním vlivem na činnost celého mozku, který aktivuje a zároveň posílí jeho schopnost ukládat pamět. Kurkumin vykazuje výrazné protizánětlivé a antioxidační účinky a blahodárně působí na naše psychické zdraví. Skvěle funguje jako přírodní antidepresivum a významně podporuje krevní oběh, činnost srdce a příznivě působí na imunitní systém. Uleví i při mnoha ženských obtížích. 

V tradiční lidové medicíně se kurkuma používá jako první pomoc na různé odřeniny, řezné rány, pohmožděniny nebo modřiny, výrazně totiž podporuje hojení. Tímto zázračným zlatavým práškem stačí posypat místo poranění a nechat jej odvést práci.

V neposlední řadě kurkuma pomáhá detoxikovat organismus a celkově zlepšuje kvalitu Vaší potravy. 

Pozor si musí dát dát lidé užívající léky na ředění krve, dále ti, kteří mají žlučníkové kameny, cukrovkáři a dále lidé s špatnou absorpcí železa a lidé s anémií!

Zdroj: Bylinky Revue