Bylinkové království

Bylinkové království
  • Blog
  • Bylinkové království

Jak to začalo...

Tento projekt vznikl zcela nevinně :-) Zajímám se o bylinky, které také ráda pěstuji, sbírám a tvořím z nich různé "bylinkové lektvary", jak s oblibou říkají moje děti. Ty jsou zvyklé, že podnikáme bylinkové výpravy, trávíme nedělní odpoledne kopáním kostivalu nebo se plavíme na loďce přes přehradu, abychom nasbírali krásné divizny :-) Pro ně jsem také začala psát pohádky, abych je seznámila nenásilnou formou, jaké mají bylinky léčivé účinky a na co je můžeme použít. Vymyslela jsem si hlavní hrdiny skřítka Šípka a vílu Sedmikrásku, kteří pomáhají obyvatelům Bylinkového království, když je něco trápí a vždy najdou bylinku, která jim pomůže. Pohádky přibývaly, napsala jsem k nim i básničky, babička nakreslila obrázky a to už byl jen krok k tomu, aby vznikla knížka s laskavými příběhy.

Ráda bych tuto edukativní knížku s jejich hlavními hrdiny skřítkem Šípkem a vílou Sedmikráskou nabídla stejně naladěným rodičům, aby dětem mohli vyprávět laskavé příběhy a zároveň je něco naučit.

Ukázka z knihy...

...Sedmikráska si promnula svá modrá očka a přikývla: „Určitě, mám i ušitý polštářek. Tak ho naplníme květy mateřídoušky a dáme ho ježečkovi.“

Mateřídouška je totiž krásná voňavá bylinka. Má fialkové květy, které rostou vedle sebe a tvoří krásné koberce. Tato bylinka nám pomůže, když se nám nedaří usnout nebo máme špatné sny.

Sedmikráska se pustila do práce a za chvíli držela v ruce krásný polštářek, který nádherně voněl. „Tady máš, Žolíku. Hezky si na něj polož hlavičku a uvidíš, že za chvíli se ti podaří usnout.“

Ježek měl velkou radost a poděkoval: „Děkuji vám moc. Nevím, co bych bez vás dělal. Musel bych asi běhat kolem keře celou zimu,“ zasmál se. „Hezky se vyspěte a na jaře se zase uvidíme. Pomůžu vám pak na oplátku s jarním úklidem listí.“

Ježeček oddupkal do svého úkrytu. Uvelebil se a zahrabal listím. Čumáček si položil na mateřídouškový polštářek. Vůně, která se z něj linula, byla jemňoučká, ale omamná. Žolíkovi se za chvíli začaly klížit oči, až pomalu usnul a ponořil se do hlubokého zimního spánku...

Jezek

Mateřídouška úzkolistá

Fialová kytička,

je tak krásně maličká.

Jemnou vůní pohladí,

na spánek tě naladí

Materidouska

A co bude dál?

Už teď mám v hlavě další nápady :-) Tato knížka končí tím, že se Bylinkové království uloží k zimnímu spánku a s nimi i Sedmikráska s Šípkem.

V postylce

Byla bych ráda, kdyby se na jaře probudili a zažívali nová dobrodružství a děti seznámili s dalšími léčivými rostlinkami.

Knížku Bylinkové království si můžete u mě zakoupit za 279,- Kč s osobním odběrem nebo za 348,- Kč zásilkovnou. Objednávejte prostřednictvím FB "Bylinkování" (do zpráv) nebo na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.